Friday, 23 August 2013

Nasi Beriani with Curry Chicken, Telur Dadar, Grilled Saba Fish & Japanese Cucumber



















    3 cawan     Beras Basmathi - Rendam 1/2 jam dan sejatkan
    6 sudu       Minyak Sapi (ghee)
 1/2 cawan     Susu Sejat (susu cair pun ok)
    6 ulas        Bawang Merah - Di mayang
    3 ulas        Bawang Putih - Di mayang
    3 helai       Daun Pandan - Siat dan simpulkan
   3 tangkiai   Daun Pudina
   1 cubit       Sifron
   1 kiub        Ayam Maggi
   1 ketul       Gula Batu
   1 biji          Oren Jus
1/2 cawan     Kismis
1/2 cawan     Gajus
Garan secukup rasa
Air mengikut sukatan beras

Serbuk Rempah:

Serbuk Jintan Manis
Serbuk Jintan Putih
Serbuk Bunga Cengkih
Serbuk Bunga Lawang
Serbuk Kayu Manis
Serbuk Buah Pelaga
Serbuk Ketumbar
Serbuk Buah Pala
Serbuk Lada Hitam

No comments:

Post a Comment